A BMW 3-as sorozat 40 éve
A modellsorozat, ami 40 évvel ezelőtt debütált a legendás BMW 02-es leváltásával, hatodik generációjába lép. Az 1975-ös frankfurti Nemzetközi Autószalonon (IAA) történt bemutatkozása óta a 3-as BMW a márka legsikeresebb sorozatává és nemzetközi bestsellerré vált.


A BMW 3-as sorozat alapvető karaktere generációról generációra változatlan, kiegészülve a legújabb technológiai fejlesztésekkel. Dizájnjára a BMW karakter folytonossága és evolúciója jellemző, története során az izgalmas kettős kör alakú fényszórók, az ismerős BMW vesék, az oldalnézet dinamikus vonalai és az erőteljes farrész mindig azonnal felismerhetővé tették. Belül, az összetéveszthetetlen, a vezetőt körülölelő műszerfal már az első modellgeneráció kulcsfontosságú részlete volt. Kivételes győzelmi sorozata a világversenyeken szintén hozzásegítette a 3-ast, hogy a sportos teljesítmény megtestesítőjévé váljon. Az eredeti BMW M3-as sikereitől kezdve, a sorozat irigylésre méltó története folytatódott egészen a DTM (Német Túraautó Bajnokság) 2014-es versenysorozatának győzelméig.

1977-ben, két évvel az új modellsorozat indítását követően, a 3-as BMW volt kategóriájának első olyan autója, ami elérhetővé vált hathengeres motorral is. Ezt további innovációk követték, mint a forradalmi befecskendezés és motormenedzsment rendszer, az ultra-sportos dízelmotorok és az alumínium és magnézium használatával elért tömegcsökkentés.

A BMW 3-as sorozat már 1975-ben olyan kezelhetőséget kínált vezetőinek, amely sokkal sportosabb volt bármelyik riválisánál, valamint minden szituációban biztosította – a kifinomult technikájú felfüggesztésnek köszönhetően – az extrém precíz kormányozhatóságot, messzemenően semleges kanyarodási tulajdonságokkal és az erős fékrendszert. Ezek olyan alapkövetelmények, amelyek az autó minden további generációjában megtalálhatók azóta is. A negyven év és a hat generáció során, a karosszéria minden egyes eleme komoly fejlesztéseken esett át, a vezetés élményének alapkoncepciója azonban fennmaradt. A szegmense legfejlettebb karosszériájával a BMW 3-as sorozat továbbra is a sportos teljesítmény és kezelhetőség mércéje.

A BMW 3-as sorozatának – az agilitás és a biztonság terén – tapasztalt fejlődését egy másik innováció is segítette. 1985-ben a 3-as volt a márka első olyan sorozatgyártású autója, ami az erejét mind a négy kerekével juttatta el az útfelületre. Ma pedig a BMW 3-as limuzin az egyetlen olyan modell, amiben a BMW xDrive.

A hatodik generáció tovább bővíti az attraktív választékot, ami mostantól két modellsorozatra oszlik: a BMW 3-as Limousine-hoz és a BMW 3-as Touring-hoz csatlakozik a BMW 3-as Gran Turismo, valamint a középkategóriás portfólió mostantól a BMW 4-es Coupé-t, a BMW 4-es Cabrio-t valamint a BMW 4-es Gran Coupé-t is magában foglalja.

Forrás: BMW GROUP PressClub Magyarország