Az Audi bemutatja az új R8 lézeres távolsági fényszóróját
Az Audi R8 modell új generációja LED technikájú fényszórókat kapott, amelyek opcionálisan lézeres távolsági fényszórókkal kombinálhatók.Az új R8 a nagyteljesítményű sportautók kategóriájában és azon belül a világítástechnikai megoldások területén is új mércét állít. Az új modellnél opcionálisan elérhető az Audi legújabb fejlesztése, a lézeres távolsági fényszóró. A lézerfény különlegessége, hogy a nagyteljesítményű lézerdiódák egy igen kisméretű alkatrészből képesek nagy mennyiségű fényenergiát kinyerni. Így lehetséges, hogy a lézeres távolsági fényszóró hatótávja közel kétszerese a LED technikájú fényszóró hatótávjának.

Minden távolsági fényszóróban egy lézermodul működik, amely négy darab nagy teljesítményű lézerdiódát tartalmaz. A lézermodul egyesíti egy nyalábbá a négy, intenzív kék színű lézersugarat, amelyet végül egy foszfor-átalakító változtat kék fényből fehér fénnyé. A lézeres távolsági fénnyel szerelt fényszórók ismertetőjele a kék színű megjelenés.Az alapfelszereltség részeként az új R8 modellnél LED technikájú fényszórókat találunk, ahol fényszórónként 37 fénydióda biztosítja az összes világítási funkciót.

A lézeres távolsági fényszórók 2014 nyarán mutatkoztak be az Audi R8 LMX modellben, amely az R8 korábbi modellgenerációjának korlátozott darabszámban készülő változata volt. Közvetlenül ezelőtt került bevetésre ez a világítástechnikai újdonság az Audi R18 e-tron quattro versenyautóban a Le Mans-i 24 órás autóversenyen. A lézerfény alkalmazását, mint a legújabb, sorozatgyártásban is alkalmazott műszaki megoldást, számos világítástechnikai újdonság előzte meg az Audinál.