Mérföldkő a ŠKODA márkának: A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) zöld utat adott az új Fabia R 5 modellnek
A sorozatgyártású új ŠKODA Fabia típuson alapuló Fabia R 5 a FabiaSuper 2000 utódja, amely a legsikeresebb raliautóként vonult be a ŠKODA Motorsport történelmébe.

Európában „Örömmel fogadtuk, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) jóváhagyását adta. Most már a versenysorozatokban is megmutathatjuk, hogy mennyire jó az új raliautónk.” – mondta Dr. Frank Welsch, a ŠKODA igazgatótanácsának fejlesztésért felelős tagja. „A piacon rendkívül sikeresen elrajtolt harmadik generációs sorozatgyártású Fabia kifejlesztésekor bizonyos géneket a raliautóinkból is átültettünk, és minden idők érzelmekben leggazdagabb Fabia típusát alkottuk meg. Most pedig éppen ellenkezőleg, a sorozatgyártású jármű szolgált az új Fabia R 5 alapjául.”

A ŠKODA új raliautója színtiszta csúcstechnika. Az FIA szabályainak megfelelően a ŠKODAFabia R 5 hajtásáról 1,6 literes turbómotor gondoskodik. Ez jelentős változás a FabiaSuper 2000 kétliteres szívómotorjához képest. Továbbá az új, összkerékhajtású autóba ötfokozatú szekvenciális sebességváltó és McPherson rugóstagok kerülnek. A jármű tömege a szabályzati előírások szerint legalább 1230 kilogramm. A projekt kezdete óta a ŠKODA Motorsport 15 hónapnyi intenzív fejlesztési munkát fektetett abba, hogy elvégezze az autó finomhangolását és biztosítsa, hogy a legkorszerűbb részegységek tökéletesen együttműködjenek egymással.

„Boldogok vagyunk, hogy immár a zsebünkben tudhatjuk a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) homologizációját.” – mondta a ŠKODA Motorsport igazgatója, MichalHrabánek. „Új ralireménységünk kifejlesztése fáradságos folyamat volt, és a ŠKODA Motorsport egész csapatának nagy kihívást jelentett, akiknek ezúton is szeretném kifejezni hálás köszönetemet.”

Olyan csúcspilóták szolgáltattak értékes tanácsokat, illetve információkat az új raliautó kifejlesztéséhez, mint az ázsiai-csendes-óceáni térség bajnokságát megnyerő Jan Kopecký (CZ), az Európa-bajnok Esapekka Lappi (FIN), a ralilegenda „Fast” FreddyLoix (B) és a többszörös osztrák bajnok, RaimundBaumschlager. A homologizáció megszerzéséig összesen mintegy 10 ezer tesztkilométert teljesített a modell különféle útviszonyok között, többek között Csehországban, Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Spanyolországban és Finnországban. Jéghidegben vagy ragyogó napsütésben, aszfalton, murván vagy hóban – a ŠKODA Fabia R 5 sikeresen helytállt minden teszten.