Szentgotthárdon elkészült a 8 milliomodik Opel motor
Szentgotthárdon elkészült a 8 milliomodik Opel motor

A nyolcmilliomodik nemcsak a jubileum miatt volt érdekes, hanem azért is, mert ez a motor a Flex gyár legújabb terméke, az új Astrába kerülő 1.4 literes közvetlen befecskendezéses 150 lóerős benzines turbó.

“A magyarországi Flex üzem - mint a világ egyik legfejlettebb motorgyára - kulcspozíciót tölt be az Opel európai gyártórendszerében” – mondta az ünnepségen Peter Küspert, az Opel alelnöke. Az Opel újdonságok sorával jelentkezik ezekben az években, 2018-ig 27 új modell és 17 új motor kerül a piacra és a motorújdonságok többsége Szentgotthárdon készül majd.”

„Az Opel hosszabb távú terveiben az szerepel, hogy az európai személyautó piacon a jelenlegi harmadik helyről a márka előre lépjen a másodikra. Ehhez 2022-ig 8 százalékos európai piaci részesedést szeretne elérni, Németországban pedig tízet és mindezt úgy, hogy a cég jövedelmezősége is jelentősen javul.”

Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd igazgatója fontos mérföldkőnek nevezte a nyolcmilliomodik magyar motort és emlékeztetett rá, hogy ma Szentgotthárdon párhuzamosan termel az 1992 óta működő úgynevezett Family 1-es motorgyár és az új 700 millió eurós beruházással létrehozott Flex üzem. Ez utóbbiban a kis benzinesek gyártása ugyanazokon a sorokon történik, amelyeken a többi motortípus - az 1.6-os benzines és 1.6 dízel - is készül. Ezek az erőforrások mind az Opel legújabb motorgenerációjához tartoznak, jellemző rájuk a nagy teljesítmény és kis fogyasztás, a halk futás és az Euro 6-os környezetvédelmi megfelelőség.

Solt Tamás gyárigazgató fontos adatokat is sorolt: „Szentgotthárdon a tavalyi évben két gyáregységünkben összesen 380 ezer motort állítottunk elő. Az idén – a Flex motorgyár lendületes felfutásának eredményeként – mintegy 580 ezer motor fogja elhagyni gyártó- és szerelősorainkat.