Vadonatúj Volvo XC90 az autón belüli vezetési élmény fokozásáért

A Volvo XC90 mögött álló formatervezők és mérnökök teljes egészében újragondolták, miként irányítsa a vezető az autóját. A megszokott kezelőgombokat nagyméretű, tablet-szerű érintőképernyőre cserélték, a kijelzőtálló helyzetbe fordították, a kormánykereket pedig kezelőbillentyűkkel látták el.
A rendszer számos addicionális szolgáltatást kínál, mint például az integrált, felhő alapú zeneszolgáltatás-applikációk használata, vagy elsőként az autóiparban a Park&Pay rendszer alkalmazása, illetve az Apple iOS eszközök megjelenítése és használata az érintőképernyőn.
„Az autók egyre inkább az internethez csatlakoznak, széleskörű funkciókat és szórakoztató szolgáltatásokat kínálnak, ezért hatványozottan fontosabbá válik, hogy a vezető miként lép kapcsolatba az autó rendszerével. Alapvető szempont, hogy ezek a szolgáltatások olyan módon álljanak rendelkezésre, amely nem veszélyezteti a biztonság szintjét, logikus elrendezésű és maximálisan támogatja a vezetési feladatok ellátását.” – mondja Thomas M. Müller, a Volvo Cars Elektromos / Elektronikai és E-meghajtás részlegének alelnöke.
Hogyan működik az új, autón belüli vezérlőrendszer?
A középkonzolon a hagyományos gombok helyét egyetlen, letisztult, érintőképernyős vezérlőpanel veszi át. Ez a központi panel összeköttetésben áll a vezető előtti adaptív digitális műszerfallal, míg a lényeges információk a szélvédő alsó részén elhelyezett, álló helyzetbe fordított kijelzőre vetítődnek ki. A felhasználó felület magába foglalja a kormánykeréken elhelyezett, ujjal irányítható billentyűket és a műremeknek számító hangvezérlést is.
„A képernyő használata annyira logikus, hogy nagyon gyorsan rááll a vezető keze, megszokva a mozdulatokat.” – mondja Dr. Peter Mertens, a Volvo Cars kutatási és fejlesztési alelnöke. „Az információ, a navigáció és a média a felső sávban jelenik meg és könnyen szemmel tartható. A telefonkezelő, az alkalmazások ikonjai és a klímavezérlés alul találhatóak, kényelmesen elérhetőek és megérinthetőek.
Az álló helyzetbe fordított kijelző elrendezését rugalmas lapok halmazaként írhatjuk le, amelyek mindegyike egy-egy kulcsfontosságú funkcionalitást képvisel. Legfelül található a navigáció, majd alatta a média és a telefon. A lapok felett keskeny figyelmeztető sáv húzódik, a digitális klímavezérlés pedig „alapzatként” került a képernyő aljára. Amikor az egyik lap használat közben kinagyítódik, a többiek összezsugorodnak, de továbbra is láthatóak és azonnal elérhetőek maradnak. Ennek köszönhetően az érintőképernyő rendkívül felhasználóbaráttá válik, hiszen nem kell visszalépni a főmenübe a további funkciók eléréséhez.